Home / Gewoon genieten / Ondersteboven Down Under – Een avontuur in Australië
Ondersteboven Down Under – Een avontuur in Australië

Ondersteboven Down Under – Een avontuur in Australië

Surprise, vriendin Daphne komt mij opzoeken! Van elkaar acht maanden niet zien, naar twee weken roadtrippen door Australië. Wat een avontuur. Daphne kreeg het in één blog, ik had het zelf niet beter kunnen vertellen. Go Daphne!

Waar rook is…

Najaar 2015, aan de bar in een café. Op de kruk naast me goede vriendin Annedien. We dronken biertjes, deelden koetjes en kalfjes. Niets ongebruikelijks. Totdat ze ineens over De Reis begon. Dezelfde Annedien die een paar jaar terug vanaf de wintersport bij wijze van grap een souvenir met kangoeroe voor haar kersverse liefde Bouke meenam. In de veronderstelling hoop dat hij na zijn avontuur Down Under nu wel klaar zou zijn met dat eeuwige gereis.

Water en vuur

Die kangoeroe bleek een wolf in schaapskleren: hij infecteerde háár met het reisvirus. ‘We zijn van plan om samen een wereldreis te maken.’, aldus een opgetogen Annedien. Ik bestelde nog maar een biertje en vroeg voorzichtig over welk tijdsbestek ze het had. ‘Een jaar, anderhalf, misschien twee?’ Ik zag vuur in haar ogen, en voelde water in de mijne.

Woorden, dus daden

Haar woeste reisplannen wakkerden verder aan, het café brandde af. In een vlaag van overmoed verzekerde ik dat ik haar hoe dan ook zou opzoeken. Ik herinnerde me een vakkundig volgekalkt bierviltje, waarop ik vijf jaar terug beweerde dat ik vóór mijn veertigste een verre reis zou maken (rap aanmaken, Daph!). En dus zat ik afgelopen november nerveus achter een tabblad of acht aan ticketsites. (Wáár moet ik landen? Eén overstap, twéé? Wannéér zal ik gaan?) Uiteindelijk werd het Melbourne, een beetje inspelend op de reisrichting van Annedien en Bouke. Voor de eerste nacht boekte ik een jetlaghotel, de rest van de reis bleef nog ongewis.

Roadtrip!

Na maanden aftellen was het moment daar. Via China (Southern Airlines), een avontuur op zich. Na het jetlaghotel was de reunië daar. Ik werd onthaald met een heel bijzonder vijfgangen tramdiner. In twee weken tijd reisden we van Melbourne naar Adelaide via kustroute Great Ocean Road, natuurgebied Grampions, wilde wijnvalleien en het strand. Vijftienhonderd kilometer onvergetelijk avontuur. Een lach, een traan, een fikse jetlag, Karaoke, wijn, meningsverschillen, scenic lookouts, meer wijn, een verjaardag, nog meer wijn, bloedende oren, zintuiglijke explosies en wat meer.

Hostelavonturen en familiecampings

Zo was daar een hostel dat we in eerste instantie voor onszelf leken te hebben. Totdat er een invasie plaatsvond van zo’n twintig tieners. De laatste keer dat ik een strategische positie moest innemen om de douche te bezetten dateerde uit mijn studentenhuisperiode. Maar ik bleek het niet verleerd. Of die familiecamping tijdens Pasen. Waar ik om zes uur ’s ochtends eieren verstopte. En een Australische moeder twee uur later hetzelfde deed OP ONS TERREIN. Drie keer raden wat er gebeurde toen haar kinderen het startsein kregen…

4×4 +1

Het grootste gedeelte van mijn Aussie-avontuur sliep ik in een vakkundig omgebouwde Toyota Prado. Een waar vakantieappartement! Zo had ik gedurende de reis een privéplekje om te lezen en te slapen. Maar hoe comfortabel deze 4×4 ook was, tijdens reizen met een koppel ontkom je niet helemaal aan een vijfde-wiel-gevoel. Af en toe een upgrade naar een luxe stenen onderkomen dus.

 

Vloeibare druiven

Australië is alcohol. Veel alcohol. Van Barossa naar McLaren staan in (de restanten van) mijn geheugen gegrift als één lange winetasting. Shiraz, Pinot Noirs, GSM’s… en alles wat ik niet onthouden heb. Ben je ooit in de gelukkige omstandigheid in dit gebied te geraken, proef dan absoluut van al dit heerlijks (en spuug het uit, of regel een taxi!). En is je geld op – door de aanschaf van alcohol gaat dit redelijk rap – dan heb je altijd nog het wijn-in-doos-alternatief: Goon. Maar Goon moet je eigenlijk gewoon niet doon.

Ondersteboven Down Under

Toen ik na wéken eindelijk mentaal landde, was het avontuur alweer voorbij. Tijdens onze laatste gezamenlijke avond vroeg Bouke wat mijn meest bijzondere ervaring was. Daar kan ik tot op de dag van vandaag nog altijd geen antwoord op geven. Ondersteboven Down Under!

 
PS1 Het café heropende op de dag dat ik weer voet op Nederlandse bodem zette!
PS2 Meer foto’s vind je op Facebook en Instagram.

Dit avontuur verscheen eerder op het reisblog van Annedien.

About daphentria

Hoi! Daphne + Deventer = Daphentria.

Scroll To Top